: : : b a b s a : : :
republic of the b a b s a
Anasayfa babsa 2 babsa 3 babsa 4
[ Anasayfa_| Olimpiyat Oyunları | Ders Notları | babsa | babsa | babsa | babsa | Ziyaretçi Defteri ]
Beden Eğitimi 1. Sınıf - 1. DÖNEM VE 2.DÖNEM DERS NOTLARI : .
B.E.S.Y.O - İst. Üni.
OLİMPİYAT OYUNLARI: Türkçe ve İngilizce
Powerpoint ve Acrobat Reader'la işlenen derslerin notları


Serveyis Software
Serveyis'e ulaşmak için
b a b s a
Bu bölümde de eğlenceye az da olsa yer vermeye çalıştık... Bu bölümde de 2500 hazır sms ile karşınızdayız... Bu bölümde de eğlendiren javalarımız mevcuttur...

Mail için lütfen tıklayınız...

BEDEN EĞİTİMİ

         BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR NEDİR?

         BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TARİHİ GELİŞİMİ

         İnsanın fikir ve ruh unsurları yanında vücudunun belli maksatlarla eğitilmesi düşüncesi, insanın varlığı kadar eskidir.

         Hareket, canlılığın görüntüsü olup ilkel zamanlarda zorunlu yaşama faaliyetleri şeklinde kendini gösterir

         Hareket insan güdüleri ile yapıldığı zaman doğal hareketler adını almaktadır. Bu hareketlerin çeşidi ve değeri insanların yaşadıkları coğrafi bölge ve şartları ile bulundukları toplumun uygarlık seviyelerine göre değişmektedir.

         Eski insanların vücut hareketleri, yaşam biçimine bağlı olarak kendi kendileriyle, hayvanlar, tabiat ile uğraşmaları ve avlanma gibi faaliyetlerle devam etmiştir.

Neolitik devir içinde, insanın at, köpek, domuz vb. gibi hayvanları evcilleştirmesi, ve yerleşik düzene geçmesi ile vücudunu güçlü becerikli hale getirmek için amacına yönelik hareketlere daha çok yer vermeye başlamıştır

Bu hareketler ise zamanla daha da bilinçli olarak yapılmaya başlanmış eğitici bir değer ve nitelik kazanmaya başlamıştır. Beden Eğitimi’nin bu davranışlarla meydana gelmesi sonrası kuralsız olarak insan iç güdüsünden kaynaklanan faaliyetler olarak ise oyun olarak karşımıza çıkmaktadır.

         Toplumların zamanla daha yüksek bir kültür seviyesine gelmesiyle, vücut hareketlerinde de beli bir senteze dayandırılamayan ve vücudun belirli yerlerini geliştirmeyi hedef tutan hareketler halini almıştır.

         İnsanın ruhu, bedeni arasındaki ilişkileri ve bunların karşılıklı gelişmesinde, birbirini karşılıklı olarak etkilemesiyle hareketler dengeyi sağlayacak ölçüler içinde yapılmaya başlanmıştır.

 

         Vücut kültürü ile ilgili faaliyetlerin tarih içinde ilk izlerini Orta Asya ve Ön Asya bölgelerinde görmek mümkündür.

         Beden Eğitimi konusunda yarışma üzerine ilk yazılı belge Boğazköy’de ele geçmiştir. Eti Uygarlığına ait olduğu tahmin edilmektedir.

         (ALPMAN;C.1972)

         BEDEN EĞİTİMİ: Tamer’e göre, Fiziksel hareketlerin planlı bir gelişme doğrultusunda yaşantıya dönüştürülmesidir.

         Streit’e göre, insanın büyüme, gelişme ve davranış şekline göre seçilen fiziksel aktivitelerin harekete dayalı olarak yapıldığı bir eğitim şeklidir.

         DPT’ nın tanımına göre ise, insan bütününü oluşturan fiziki, ruhi ve zihni niteliklerin bulunduğu yaşın ve kapasitenin gerektirdiği verim gücüne ulaştırılabilmesi için rekabet olmaksızın yapılan faaliyetlerin tamamıdır.

Koludar’a göre kişinin belli düzenlemeler içinde fiziksel aktivitesini ve motorik becerilerini zihinsel, ruhsal ve sosyal davranışlarını geliştiren ve bu özelliklerini belirli kurallar içinde yarıştırmasını amaçlayan biyolojik, pedagojik, ve sosyal bir uğraştır.

 

BEDEN EĞT.VE SPORUN KARŞILAŞTIRILMASI

SPOR                                                   BEDEN EĞİTİMİ 

Yarışmadır                                               Yarışma Değildir

Reklam aracıdır                                              değildir

Meslektir                                                  meslek değildir

Üretime katkısı vardır                                katkı sağlamaz

Toplumların ilişkilerini artırır                            arttırmaz

Seyir vasıtasıdır                                               değildir

Politika aracıdır                                               değildir

Eğitim ve Eğlence aracıdır                                  evet

Boş zaman faaliyetidir                                        evet

Bir bilim ve Tekniktir                                         evet

Zevk ve Estetiktir                                              evet

Kişiler arası ilişkileri artırır                                  evet

 

Spor Teriminin Kökeni Ve Gelişimi

         Spor kelimesi dünyaya İngilizler tarafından yayılmasına rağmen İngiliz kökenli değildir

         Latince dağıtmak birbirinden ayırmak anlamına gelen DİSPORTARE veya DEPORTARE kelimelerinden doğmuştur.

         17.Y.Y sonrası çok kullanılması sonrası ilk hecesi kısaltılır ve SPORT olarak kullanılmaya başlanır.

         Fransız hümanist Rebe LAİS bu terimi top oyunları olarak kullanmıştır.

         19.Y.Y da ise İngiltere’de SPORT olarak; dinlenme, eğlenme, hoş vakit geçirmek için yapılan bütün faaliyetler için kullanılmış ve zamanla tüm dillerde yarışma, kazanma ve üstün gelme çabası için yapılan vücut faaliyetleri için kullanılmıştır.

         Tarih de ilk sporlar saldırı ve savunma kökenli olanlarıdır.

         Tarih içerisinde ölüm-kalım mücadelelerinin barışçı benzetimi olarak ortaya çıkan spor daha sonraları takım sporları olarak gündeme gelmiştir.

BEDEN EĞT. VE SPORLA İLGİLİ TANIMLAR

         YARIŞMA: Belirli kurallarla ferden yapılan zaman, ağırlık, mesafe, teknik, beceri gibi ölçülerle sonucu belli olan faaliyetlerdir.

         YARIŞMACI: Bu faaliyetlere katılanlara verilen addır.

         MÜSABAKA: Belirli kurallarla birden fazla ferdin yine birden fazla ferde karşı yaptığı zaman, ağırlık, mesafe ve teknik beceri gibi ölçüler sonucu belli olan sportif faaliyetlerdir (örn: Basketbol, Voleybol, vs)

         MÜSABIK: Bu faaliyetler katılanlara verilen addır

         OYUN: Her yaş kesimindeki ferdin kendi iç dünyasında meydana gelen ve hareket iç güdüsünden kaynaklanan toplumlarda sosyo-ekonomik yapıya ve gelişmelere uygun bir şekilde gönüllü olarak yapılan fizik, moral ve toplumsal kişilik yeteneklerinin gelişmesini sağlayan zaman içerisinde kurallarla belirlenen şekillenen ferdi ve grup davranışlarıdır.

         SPORTİF OYUN: Oyunun belli kural ve aletlerle başka gruba karşı yenme ve üstünlük kurma amacıyla oynanmasıdır.

         OYUNLAR: Beynelminel seviyede belirli aralıklarla yapılan her çeşit yarışma ve müsabaka türünü kapsayan sportif organizasyonlardır. Olimpiyatlar, Akdeniz Oyunları vs.

         AMATÖRLÜK: Beden Eğt. Ve Spor faaliyetlerinde maddi veya benzeri menfaat amacı gütmeden ve yarışmaya katıldığı için hasılattan veya gelirlerden pay almamalıdır.

         AMATÖR: Beden Eğt. Ve Spor faaliyetlerinde maddi veya benzeri menfaat almadan, yaptığı işten kazanç beklemeden yapandır. 

         PROFOSYONEL: Sportif faaliyetlere katılarak kazanç elde eden sporculara denir.

         PROFOSYONELLİK: Sportif müsabakalardan ve yarışmalardan yaptığı sporun performans olarak sergilenmesi karşılığında kendisi veya bir başka şahıs için toplanan hasılattan bir pay almaya profesyonellik denir.

         KONDİSYON: Sporcunun yaptığı spor dalı gereği yüksek performans düzeyinde maruz kaldığı baskılara dengeli ve uyum gösterebilmesine kondisyon denilmektedir.

         PERFORMANS: Kişinin uğraştığı spor dalında, ulaştığı en yüksek başarı seviyesidir.

         ANTRENMAN: Ruhsal ve Organik verim gücünde sporcunun en yüksek seviyeye ulaşıp devamlı neticeyi elde etmek ve onu ekonomik kullanmak için belirli bir hedefe yönelmiş planlı ve sistematik yapılan çalışmalardır.

         MOTİV: Kişiyi bir hareketle bulunmaya veya bir çok hareket alternatifinden birini tercih etmeye iten nispeten de süreklilik gösteren faktörlerdir.

         MOTİVASYON: Motivin etkisi ile mevut şartlara bağlı olarak bir davranışa yani spor faaliyetine yol açan ve bu faaliyeti sürdüre sürece denir.

         ANTRENÖR:Sporculara iyi huy ve davranışları kazandırmanın yanı sıra performans ve kuvvetlerini geliştirip başarılı olabilmeleri için, müsabaka anında oluşan strese, rakibin baskı oyununa, yüksek reaksiyon ve hareket çabukluğuna uyum sağlayabilmesi yanında antrenman formlarını uygulama anında yeteri dinlenme molalarının da düzenleyen kişidir.

         KUVVET: Bir spor faaliyet sırasında kişinin kendi vücudunu veya bir spor aletini ileriye doğru hareket ettirmesini, bir dirence karşı koymasını veya mevcut direnci yenmesini sağlayan hareki yetenektir.

         DAYANIKLILIK: Uzun süreli yüklenmelerde organizmanın yorgunluğa karşı olan fiziki ve psikolojik direnme yeteneğidir.

         SÜRAT: Mevcut şartlar altında hareketleri en kısa sürede gösterebilme yeteneğidir.

         TEKNİK: Belirli bir hareketin gerçekleştirilmesine yönelik geliştirilmiş mantıklı hareket şeklidir.

         TAKTİK: Müsabakayı etkileyen faktörlerin analiziyle sporcunun yapacağı mücadeleyi en uygun ve verimli şartlar altında sürdürebilmesi için alınan tedbirlerdir.

         SPORDA BECERİ: Fiziki yetenekler arasında koordinasyonu sağlayan hareki görevleri çabuk ve amacına uygun şekilde çözme yeteneğidir.

         KİTLE SPORU: Her yaş kesimindeki insan tarafından yeterli organizasyon malzeme ve uygun çevre ortamı yaratılarak yapılan sportif faaliyetlerdir.

         AEROBİK ÇALIŞMA: Aktivite anında ihtiyaç duyulan oksijen miktarının tamamının organizmaya alınmasıdır.

         ANAEROBİK ÇALIŞMA: Aktivite anında harcanan oksijen arasında dengenin olmaması yani ihtiyaç duyulan oksijenin temin edilememesidir.

         SPORDA BECERİ: Fiziki yetenekler arasında koordinasyonu sağlayan hareki görevleri çabuk ve amacına uygun şekilde çözme yeteneğidir.

         KİTLE SPORU: Her yaş kesimindeki insan tarafından yeterli organizasyon malzeme ve uygun çevre ortamı yaratılarak yapılan sportif faaliyetlerdir.

         AEROBİK ÇALIŞMA: Aktivite anında ihtiyaç duyulan oksijen miktarının tamamının organizmaya alınmasıdır.

         ANAEROBİK ÇALIŞMA: Aktivite anında harcanan oksijen arasında dengenin olmaması yani ihtiyaç duyulan oksijenin temin edilememesidir.

         SPORDA BECERİ: Fiziki yetenekler arasında koordinasyonu sağlayan hareki görevleri çabuk ve amacına uygun şekilde çözme yeteneğidir.

         KİTLE SPORU: Her yaş kesimindeki insan tarafından yeterli organizasyon malzeme ve uygun çevre ortamı yaratılarak yapılan sportif faaliyetlerdir.

         AEROBİK ÇALIŞMA: Aktivite anında ihtiyaç duyulan oksijen miktarının tamamının organizmaya alınmasıdır.

         ANAEROBİK ÇALIŞMA: Aktivite anında harcanan oksijen arasında dengenin olmaması yani ihtiyaç duyulan oksijenin temin edilememesidir.

         STRES (FİZYOLOJİK): Çeşitli yüklenme teorilerine karşı organizmanın gösterdiği ve spesifik olamayan tepkidir.

         STRES (PSİKOLOJİK): Hava kirliliği, gürültü, kalabalık vb. nedenler dolayı kişinin ruhsal gerilim yaşaması sonrası ortaya çıkan ve kişinin iş veriminde düşmeye yol açan ruhsal bozukluktur.

         DİSKALİFİYE: Latince kökenlidir.Dışlanma anlamında kullanılır.Sporda yarışmaya devam etmekten men edilmektir.

         MENTAL ANTRANMAN: Latince kökenlidir.Düşünce anlamında kullanılır.Sporcunun müsabakayı önceden düşünmesi, canlandırmasıdır.

         STRES (FİZYOLOJİK): Çeşitli yüklenme teorilerine karşı organizmanın gösterdiği ve spesifik olamayan tepkidir.

         STRES (PSİKOLOJİK): Hava kirliliği, gürültü, kalabalık vb. nedenler dolayı kişinin ruhsal gerilim yaşaması sonrası ortaya çıkan ve kişinin iş veriminde düşmeye yol açan ruhsal bozukluktur.

         DİSKALİFİYE: Latince kökenlidir.Dışlanma anlamında kullanılır.Sporda yarışmaya devam etmekten men edilmektir.

         MENTAL ANTRANMAN: Latince kökenlidir.Düşünce anlamında kullanılır.Sporcunun müsabakayı önceden düşünmesi, canlandırmasıdır.

         STRES (FİZYOLOJİK): Çeşitli yüklenme teorilerine karşı organizmanın gösterdiği ve spesifik olamayan tepkidir.

         STRES (PSİKOLOJİK): Hava kirliliği, gürültü, kalabalık vb. nedenler dolayı kişinin ruhsal gerilim yaşaması sonrası ortaya çıkan ve kişinin iş veriminde düşmeye yol açan ruhsal bozukluktur.

         DİSKALİFİYE: Latince kökenlidir.Dışlanma anlamında kullanılır.Sporda yarışmaya devam etmekten men edilmektir.

         MENTAL ANTRANMAN: Latince kökenlidir.Düşünce anlamında kullanılır.Sporcunun müsabakayı önceden düşünmesi, canlandırmasıdır.

         TİMİNG(ZAMANLAMA): Müsabaka anında gerekli olan teknik unsurların en uygun zamanda kullanılmasıdır.

         REKREASYON: Latince RECREATİO kelimesinden gelmektedir.Boş zamanları değerlendirme olarak kullanılmaktadır.

         Bireylerin yada toplumsal kümelerin boş zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinliklerdir.

         TİMİNG(ZAMANLAMA): Müsabaka anında gerekli olan teknik unsurların en uygun zamanda kullanılmasıdır.

         REKREASYON: Latince RECREATİO kelimesinden gelmektedir.Boş zamanları değerlendirme olarak kullanılmaktadır.

         Bireylerin yada toplumsal kümelerin boş zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinliklerdir.

         İnsan sağlığı, karakter oluşumu, Milli yönden güçlü, ortak duygu ve davranışları yüksek bir insan varlığı ile doğrudan ilgili bir eğitim faaliyetidir.

         Zihinsel ve bedensel gelişimde etkilidir,

         Ülke tanıtımı ve propagandasın da rol oynar,

 

 

 

         Toplumun sağlık ve mutluluğunun bir amacı değil aracı olan beden eğitimi ve spor faaliyetleriyle birçok vasıflar kazanılır. Bunlar;

         A) FİZİKSEL VASIFLAR; Çeviklik, esneklik,

         mukavemet, sürat, hareket, koordinasyon vs.

         B) RUHSAL VASIFLAR; Yarışma ruhu, yardımlaşma duygusu, çalışma disiplini, cesaret, mücadele azmi, ve kuvvettir.

 

 

         Toplumun sağlık ve mutluluğunun bir amacı değil aracı olan beden eğitimi ve spor faaliyetleriyle birçok vasıflar kazanılır. Bunlar;

         A) FİZİKSEL VASIFLAR; Çeviklik, esneklik,

         mukavemet, sürat, hareket, koordinasyon vs.

         B) RUHSAL VASIFLAR; Yarışma ruhu, yardımlaşma duygusu, çalışma disiplini, cesaret, mücadele azmi, ve kuvvettir.

 

 

         Toplumun sağlık ve mutluluğunun bir amacı değil aracı olan beden eğitimi ve spor faaliyetleriyle birçok vasıflar kazanılır. Bunlar;

         A) FİZİKSEL VASIFLAR; Çeviklik, esneklik,

         mukavemet, sürat, hareket, koordinasyon vs.

         B) RUHSAL VASIFLAR; Yarışma ruhu, yardımlaşma duygusu, çalışma disiplini, cesaret, mücadele azmi, ve kuvvettir.

 

 

         Toplumun sağlık ve mutluluğunun bir amacı değil aracı olan beden eğitimi ve spor faaliyetleriyle birçok vasıflar kazanılır. Bunlar;

         A) FİZİKSEL VASIFLAR; Çeviklik, esneklik,

         mukavemet, sürat, hareket, koordinasyon vs.

         B) RUHSAL VASIFLAR; Yarışma ruhu, yardımlaşma duygusu, çalışma disiplini, cesaret, mücadele azmi, ve kuvvettir.

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TEMEL AMAÇLARI

Amatörlük anlam ve kapsamı içerisinde yayılıp gelişmesini sağlamak

Herkes için B.E ve spor ilkesinin tüm toplum kesiminde benimsenerek uygulanmasını geliştirmek.

Herkesimden çalışan insanların verim gücünü yükseltirken, beden ve ruh sağlıklarını korumalarını sağlamak

Her yaş kesiminden insanların yada çalışmayan bireylerin boş zamanlarını değerlendirmesini ve eğitimini sağlayarak toplum için sorunlu insan olmalarını önlemek

Korunmaya muhtaç, özürlü ve suçlu insanları topluma kazandırmaktadır

BEDEN ĞİTİMİ VE SPORUN FAYDALARI

DÖRT ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLANICAK OLURSA

1)FİZYOLOJİK VE BİYOLOJİK FAYDALARI

Daha enerjik organizma sağlar

Bedensel ve zihinsel yorgunluklara karşı direnci arttırır

Kilo almayı önler, vücut yağ oranını düşürür

Bedensel işlerde geç yorulmayı, erken dinlenmeyi sağlar

İç salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar

Vücutta kılcal damar sayısı artar

Kalp üzerinde olumlu etkilere yol açar

Kalp volümü artar, Kalbin pompaladığı kan miktarı artar, kalbi besleyen kroner damarlar genişler

 

 

         SOSYOLOJİK FAYDALARI

         Farklı toplumların insanlarını kaynaştırır.

         Belli amaçlara ulaşmada eğitsel bir araçtır

         Dayanışma ve iş birliğini geliştirir

         Kurallara uyulmasında ve dürüst olma özelliklerini geliştirir

         Fertler arasında sosyalleşme sürecini hızlandırır

         Sevgi saygı bağlarını artırır.

         Kötü alışkanlıklardan uzak tutar, Fertleri topluma kazandırır

         Çalışma ortamının stresinden uzaklaşmayı sağlar

         Kişilerin toplum içerisinde statü kazanmasını sağlar

         Özürlüleri topuma kazandırır

         Milli duyguların artmasına yardımcı olur.

 

 

         PSİKOLOJİK FAYDALARI

         İradeyi kuvvetlendirir. Zeka gelişimine katkıda bulunur.

         Komplekslerin ortadan kalkmasına yardımcı olur

         Kişiliği olumlu yönde geliştirir, mücadele ve dayanma gücünü artırır

         Anında karar verebilme yeteneğini geliştirir, sorumluluk duygusunu artırır.

         Hoşgörüyü artırır.

         EKONOMİK FAYDALARI

         İş verimini artırır

         İç ve dış turizmi artırır

         İnsanları spora katkı sağlayacak harcamalara sevk eder

         Spor yeni bir sanayi ve iş ortamı oluşturduğu için ülke ekonomisine katkı sağlar

         TÜRK MİLLİ EĞİTİMİ İÇİNDE BEDEN EĞİTİMİ

         Beden eğitimi Atatürk ilke ve inkılapları, Anayasa Türk Milli Eğitimi temel kanunu Türk Milli Eğitimi ve temel amaçları doğrultusunda genel eğitimin tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçasıdır.

         Öğrencilerin gelişimi göz önüne alınarak fert ve toplum yönünden sağlıklı mutlu iyi ahlaklı dengeli bir kişilik sahibi, yapıcı yaratıcı ve üretken milli kültür değerlerini ve demokratik hayatın temel ilkelerini benimsemiş fertler olarak yetiştirilmeleri için en önemli araç olarak yer almaktadır.

İYİ BİR ANTRENÖRÜN VASIFLARI

         Atatürk’ çü olarak, Atatürk’ çü düşünce sistemini iyi bilmelidir

         Konusunu iyi bilmelidir

          Sabırlı ve sevecen olmalı

         Yeniliklere açık olmalı, İşindeki yenilikleri takip etmeli ve başarıyla uygulayabilmelidir

         Sporcularını Irk, Din, ve siyasi eğilimlerine göre değil yeteneklerine göre değerlendirmelidir

 

BEDEN EĞİTİMİ ÜÇ ANA BÖLÜMDE İŞLENİR

         1) BAŞLAMA DEVRESİ: Yapılacak aktiviteler için vücut çalışmalara hazır hale getirilmelidir

         İyi bir ısınma gereklidir.

2)ESAS DEVRE

         Mevcut sporcu sayısına göre program dahilinde takım halinde yada gruplara ayırarak çalışma yapılır

         Yapılacak çalışma kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru adımlanılmalı

         Uygulamadan önce çalışma anlatılmalı ve düşülecek hatalar söylenilmeli ve hareket uygulamalı olarak gösterilmelidir

         Yapılan yanlışlar müdahale edilerek açıklanmalı ve hareketin doğrusu gösterilmeli

3)BİTİRME DEVRESİ

         Çalışma sonrası oluşan yorgunluğu giderici ve eğlenceli aktiviteler yapılmalı.

         Yapılan hatalar son kez gözden geçirilerek çalışma bitirilmelidir

 

 

 

BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNDE VE DERS DIŞINDA KULLANILAN DÜZEN ALIŞTIRMALARI

         1 DURUŞLAR

         2 DÖNÜŞLER

         3 SIRALAMA VE DİZİLİŞLER

         4 YÜRÜYÜŞ VE KOŞULAR

         5AÇILMA VE YAYILMALAR

 

 

         1 DURUŞLAR

         1. 1 RAHAT DURUŞ: Sol ayak bir ayak boyu yana açılır. Ağırlık merkezi ortada olacak şekilde vücut ağırlığı her iki ayağa dengeli olarak aktarılır.

         Gövde ve baş dik durumdadır

         Kollar vücudun arkasında,sağ el sol avuç içinde ve baş parmaklar birbirine çapraz şekilde tutulur

 

         1.2 HAZIR OL DURUŞU:

         Komut sonrası, sol ayak sağ ayağın yanına sertçe çekilir.Ayak topukları bitişik ve ayak burunları bir ayak genişliğinde yana açıktır.

         Bayanlarda topuklar ve ayak burunları bitişiktir.

         Vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak verilir.

         Dizler gergin, gövde ve baş dik, karın içe çekilmiş, göğüs kafesi ise dışa doğru genişletilir.

         Ellerde parmaklar bitişik ve orta parmak pantolon çizgisi doğrultusundadır.

         Dikkat komutu ile hazır ol komutuna geçilir.

         2. DÖNÜŞLER

         2.1 YERİNDE DÖNÜŞLER:

         2.1.1 SOLA DÖNÜŞ: Sola doğru 90 derecelik yön değiştirmektir. Dönüş hazır ol konumunda iken yapılır.

         Sol ayak topuğu ile sağ ayak ucu yere basılır ve sol tarafa doğru 90 derece dönülür.

         Sağ ayak sol ayağın yanına getirilir ve esas duruşta durulur.

         2.1.2 SAĞA DÖNÜŞ: Sola dönüş gibidir.

         Ancak, dönüş anında sağ ayak topuğu ile sol ayak ucu yere basılır ve sağ tarafa doğru 90 derece dönülür.

         Sol ayak sağ ayağın yanına getirilir,

         Esas duruşa geçilir.

2.2 HAREKET HALİNDE DÖNÜŞLER

         Bu dönüşlerde temel hareketler aynıdır

         Dikkat edilecek en önemli husus komutu verecek kişinin komuttaki zamanlamasıdır

         Hareket halindeki kişi yada grup adım birliği içindeyken dönüş yapılacak yönü belirleyen bildirim komutu o ayak yere temas ettiği an verilir. Ayağın ikinci kez temas ettiği zaman ise yaptırım komutu verilir.

         Sola dönülecek ise, sol ayağın yere ilk bastığı an ‘’sola’’ ikinci kez bastığında ise ‘’dön’’ komutu verilmelidir.

         Sağ ve Sola dönüşler aynı şekilde uygulanır

         Geriye dönüş, soldan yapılır.

         İki kez sola dönüşün uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

         2.3 ÇARK DÖNÜŞLERİ:

         Sağa, sola ve geriye doğru çark dönüşleri yapılır.

         Komut fertlere değil bir gruba yöneltilebilir.

         Çark komutunu duyduğu an birinci sıra uygular,diğer sıralar ilk sıranın bu komutu uyguladığı yere geldiği an uygular.

         Çark dönüşü sonrası ‘’ileri marş’’ komutu ile yürümeye geçilir.

         2.3 ÇARK DÖNÜŞLERİ:

         Sağa, sola ve geriye doğru çark dönüşleri yapılır.

         Komut fertlere değil bir gruba yöneltilebilir.

         Çark komutunu duyduğu an birinci sıra uygular,diğer sıralar ilk sıranın bu komutu uyguladığı yere geldiği an uygular.

         Çark dönüşü sonrası ‘’ileri marş’’ komutu ile yürümeye geçilir.

3.SIRALANMA VE DİZİLİŞLER

         3.1 SIRALANMALAR

         3.1.1 GENİŞ KOLDA SIRALANMA:

         Grubun yan yana bir doğru üzerinde sıralanmasıdır. Geniş kolda sıralanma 2-3 yada 4 olarak yaptırılabilir.Aralıkların eşitliği dirsek teması şeklide dizilmeyle sağlanır. Geniş kolda ikişerli olunması istenildiği an, arkadaki öğrenci sağ ayağıyla ön sola doğru adım alır, sol ayağını sağ ayağının yanına getirir.İkili sıra böylece oluşturulur.

3.1.2 DERİN KOLDA SIRALANMA

         Öğrencilerin bir birinin arkasında bir çizgi halinde sıralanmasıdır

         2-3 yada 4 olarak yaptırılabilir.

         Aralıkların genişliği bir kol boyu ile belirlenir. 2 li derin kolda sıralanma yapılırken, öndeki öğrenci yerinde kalır.İkinci sıradaki öğrenci sol ayağı ile ön sola önündeki arkadaşının hizasına doğru bir adım çıkar ve sağ ayağını sol ayağının yanına getirir.

HİZA ALMA:Öğrencilerin yan yana safta veya birbirlerinin arkasında derin kolda iken aynı çizgi üzerinde dizilmeleridir.Rahat pozisyonunda iken hiza alınır

         4 YÜRÜYÜŞ VE KOŞULAR: Yürüme ve durma pozisyonlarının gerçekleştirilmesi için de komut verilmesi şarttır.

         Bir grubun yürütülmesi için ‘’uygun adım marş’’ komutu verilir.Yürüyüşe sol ayakla başlanır, sol ayak yere basılır ve sağ ayak yanına getirildiği an da durulur.Yürüyen bir grubu durdurmak için ‘’kıta dur’’ komutu verilir.Sol ayak yere basıldığı an ‘’kıta’’ sağ ayak yere basıldığı an da ‘’dur’’ söylenilerek verilir.

YERİNDE SAYMA: Öğrenci ‘’Yerinde Say’’ komutu ile, sol ayağı ile başlayarak yerinde koşu temposunda sayar, kollar çok fazla sallanmamalı dizer çok fazla çekilmemelidir.

         UYGUN ADIM YÜRÜME: Bayan öğrenciler ‘uygun-adım marş’ komutu sonunda sol ayak ile yürüyüşe başlar.

         Ayak bilekleri gergin vaziyette, önce ayak ucu sonrada ayak topuğu yere temas ettirilirken gövde diktir.

         Kollar gergin, avuç içleri birbirine dönük, parmaklar yumuşaktır ve kollar göğüs hizasına kadar kaldırılır.

         Öne arkaya uyum içinde sallanır.

         Erkek öğrenciler ise; Uygun adım marş komutu sonunda sol bacağı dizden çekip sol ayak tabanı yere basılarak yürüyüşe başlanır. Kollar dirsekten bükülmez. Eller hafif yumuşak tutulur ve üstü karşıya dönüktür.

         Kollar omuz hizasına kadar kaldırılarak sallanır.

AYAK DEĞİŞTİRME

Uygun adım yürüyüşünde hatalı yürüyen öğrenciler, sol ayakla bir adım atar, sağ ayak ucu sol ayak topuğu arkasında yere basar tekrar sol ayak  ileri atılarak yürüyüşe geçilir

         Erkek öğrenciler ise; Uygun adım marş komutu sonunda sol bacağı dizden çekip sol ayak tabanı yere basılarak yürüyüşe başlanır. Kollar dirsekten bükülmez. Eller hafif yumuşak tutulur ve üstü karşıya dönüktür.

         Kollar omuz hizasına kadar kaldırılarak sallanır.

AYAK DEĞİŞTİRME

Uygun adım yürüyüşünde hatalı yürüyen öğrenciler, sol ayakla bir adım atar, sağ ayak ucu sol ayak topuğu arkasında yere basar tekrar sol ayak  ileri atılarak yürüyüşe geçilir

         KOŞULAR:Yürüyüşün sıçrayarak gerçekleştirilmesidir. Koşu anında iki ayakta yerden kesilir. Uygulama anında, belli bir tempo ile yada temposuz olarak kullanılır.

 

         AÇILAMA VE YAYILMALAR: Öğrencilerin çalışma alanında istenilen aralıklarla yerleştirilmesidir.

SPOR ORGANİZASYONLARI

         Spor yarışmaları yanında, sportif amaca uygun olarak düzenlenen seminer, toplantı, panel, kurs, kamp vb. her türlü faaliyetin en iyi şekilde sevk ve idaresi yanında hatasız sonuçlandırılması için bir plan ve program dahilinde yapılan çalışmaların tamamıdır.(Demirci,1986)

 

GENEL AMAÇLARI

         Bir kamu hizmeti olarak, sağlıklı bir toplumun yetiştirilmesine katkıda bulunmak için sosyal amaçla,

         Yurt içinde muhtelif spor dallarının tanıtımını yapmak ve yaygınlaştırmak amacıyla

         Sportif organizasyonlarla tüm fertlere fırsat eşitliği sağlamak,

         Uluslar arası alanda her yönden başarılı sporcuların yetişmesine yardımcı olmak amacıyla.

 

 

 

ÖZEL AMAÇLARI

         Maddi kazanç elde etmek

         Politik üstünlüğünü kabul ettirmek

         Propaganda yapabilmek

         Tanıtım ve reklam vasıtası olarak kullanmak amacıyla organize edilebilir.

         ULUSLAR ARASI SPOR FAALİYETLERİNİN ORGANİZASYONU:

         Uluslar arası seviyede düzenlenecek olan sportif faaliyetler, Uluslar arası kuruluşlar tarafından belirlenmiş olan genel amaçlar dışına çıkamadığı gibi, adı geçen kuruluşların belirlediği ölçülere sahip olmayan hiçbir kurum yada kuruluş asla uluslar arası organizasyon düzenleyemez. Örn; Ülkemizin düzenlemek istediği bir Avrupa Güreş şampiyonası için, önce Uluslar arası güreş federasyonu (FİLA) ya müracaat edilir.Kabul edilirse FİLA müsabaka takvimine alınır. Böylece hangi tarihte hangi ilde gerçekleştirileceği belirlenmiş olur.

SPOR ORGANİZASYONLARININ SAFHALARI

         SPOR ORG. ÜÇ TEMEL SAFHADA YAPILIR.

         1) Faaliyetler öncesi yapılacak işler:

         Tesisler ve kullanılacak üniteler hazır hale getirilir, Davet mektupları gönderilir, Görevli personelin eğitimi verilir, Planlamalar yapılır, Mali işler halledilerek gerekli kadro yapılandırılması gerçekleştirilir

         2) FAALİYETLER SIRASINDA YAPILACAK İŞLER:

         En önemli safhadır;

         Önceden yapılan tüm plan ve hazırlıklar uygulanmaya başlanır, Denetim, Takip ve Kontrol çok önemlidir.

         Katılımcıların beslenme, konaklama ve sosyal tesislerin istenilen şekilde çalışması sağlanır.

         Tüm tesislerin fiziki şartlarının bozulması engellenir.(Hijyen, Tavırlar, Konaklama, Temel ihtiyaçlar vb.)

         Faaliyetler anında ihtiyaç duyulacak tüm araç gereçler hazır bulundurulmalı, Açılış ve kapanış programları bu dönemde yapılmalıdır.

3)FAALİYETLER SONUNDA YAPILACAK İŞLER

         Spor organizasyonlarının en son safhasıdır.

         Önceki safhalarda yapılan çalışmaların sonuçlarının tamamı değerlendirilir ve rapor haline getirilir,

         Kapanış törenleri sonunda kullanılan her tesisisin tek tek son durumu belirlenir. Bakım ve gerekli onarımlar yapılarak bir sonraki kullanım için hazır hal getirilmelidir.

         Faaliyet anında yapılan tüm hatalar belirlenir ve daha sonraki organizasyonların hatasız gerçekleşmesi için gerekenler yapılır.

         Organizasyonun kesin maliyet hesabı çıkarılır.

SPOR ORGANİZASYONLARININ TEMEL UNSURLARI

         HATASIZ BİR ORGANİZASYON İÇİN;

         Kullanılacak tesisler yeterli hale getirilmeli

         Basın yayın organları için gerekli ortam hazırlanmalı

         Haberleşme kusursuz olmalı (Telekomünikasyon)

         Ulaştırma hizmetleri ve ulaşım kusursuz olmalı

         Yeterli güvenlik önlemleri alınmalı

         Sağlıklı beslenme ortamları hazır olmalı

         Sağlık hizmetleri mükemmel olmalı

YURT İÇİNDE YAPILACAK SPOR ORGANİZASYONLARI

         FAALİYETLER ÖNCESİ YAPILACAK İŞLER:

         Yöneticiler kafiledeki sporcu listesini ve diğer yardımcı hizmetlerin tamamının listesini teknik sorumlulardan alırlar,

         Teknik malzemeler hazırlanır,

         Konaklama ve ulaşım sorunları giderilir,

         Mola yerleri belirlenir,

         Müsabaka yemeği için özel menü bağlantı sağlanacak restorana bildirilir

 

 

 

FAALİYETLER ANINDA YAPILACAK İŞLER

 

         Teknik şartlar yerine getirilmiş ve katılımcılar için en uygun ortam sağlanmış olmalı

         Yarışma anında teknik konularda teknik sorumlu ile diyalog içinde doğru ve yerinde kararlar verilebilmeli ve yönetici olarak organizasyonun en başarılı şekilde geçmesi için her türlü destek katılımcılara sağlanmalıdır.

 

FAALİYETLER SONRASI YAPILACAK İŞLER

 

 

         Yurt dışında yapılan organizasyondan farklı değildir,

         Karılan kafile toplanır

         Malzemeler tek tek kontrol edilerek eksiklik oluşmasına izin verilmez,

         Götürülen malzemeler aynı şekilde kafile ile geri getirilir.

         Faaliyetle ilgili teknik rapor hazırlanır,

         Sonuçlar medyaya ulaştırılır ve ilgili birimler bilgilendirilir.

 

 

 

YURT DIŞINDA DÜZENLENİCEK BİR SPOR YARIŞMASINDA YAPILACAK İŞLER

 

 

         Kafilenin başkanı olarak tüm sporcuların pasaportları vizeleri hazırlanarak gerekli izinler alınır.

         Kafile listesi gerekli federasyona tasdik edilir

         Gidilecek ulaşım aracı belirlenir. Gerekli döviz temin edilir.

         Konaklanılacak yerin rezervasyonu yaptırılır, hediyelik eşyalar satın alınır.

         Türk Bayrağı, İstiklal Marşı kaseti temin edilir

         Türk Büyük elçiliğiyle bağlantı sağlanır ve yola çıkılır.

 

 

FAALİYETLER ANINDA YAPILACAK İŞLER

 

         Gerekli araçlar temin edilir,

         Gerekli kurum ve kuruluşlarla bağlantı sağlanır,

         Beslenme ve barınma organizasyonu sağlanır,

         Faaliyet program temin edilir, gerekli hazırlıklar yapılır,

         Arta kalan zamanlar için sosyal aktiviteler planlanır

         Programa uygun düzenlemeler yapılır.

FAALİYETLER SONRASI YAPILACAK İŞLER

         Faaliyete katılan kafile ve götürülen malzemeler sağlam bir şekilde yurda getirilir,

         Faaliyetle ilgili teknik ve idari rapor hazırlanır , sonuçlar medyaya ulaştırılır ve ilgili birimler bilgilendirilir.

 

 

 

 

SPOR ORGANİZASYONLARIYLA İLGİLİ KOMİTELER

 

         İCRA KOMİTESİNE BAĞLI ALT KOMİTELER

 Sağlıkla ilgili komite

 Ulaştırma işleriyle ilgili komite

Mali işlerle ilgili komite

Teknik işlerle ilgili komite

İdari işlerle ilgili komite

Haberleşme ile ilgili komite

Sosyal- Kültürel faaliyetlerle ilgili komite

Güvenlik ile ilgili komite

Açılış-Kapanış ile ilgili komite

 

 

DÜNYADAKİ ÖNEMLİ SPOR ORGANİZASYONLARI

 

 

         OLİMPİYAT OYUNLARI

         DÜNYA ŞAMPİYONALARI

         DÜNYA KUPALARI

         AVRUPA KUPALARI VE ŞAMPİYONALARI

         ASYA OYUNLARI

         AFRİKA OYUNLARI

         PAN-AMERİKAN OYUNLARI

         AKDENİZ OYUNLARI

         İSLAMİ ÜLKELERİ OYUNLARI

         BALKAN ŞAMPİYONALARI

         ORDULAR ARASI DÜNYA ŞAMPİYONALARI

         OLİMPİYAT KOMİTESİ TOPLANTILARI

         ULSLAR ARASI FEDERASYONLRIN TOPLANTILARI

         ULUSLAR ARASI SPOR YAZARLARI BİRLİĞİNİN TOPLANTILARI vs.

 

 

ULUSLAR ARASI SPOR FEDERASYONLARI

 

         İAFF: ULUSLAR ARASI AMATÖR ATLETİZM FEDERASYONU

         FİSA: ULUSLAR ARASI KÜREK FEDERASYONU

         FİBA: ULUSLAR ARASI AMETÖR BASKETBOL FED.

         AİBA: ULUSLAR ARASI AMATÖR BOKS FED.

         ICF: ULUSLAR ARASI KANO FED.

 

         FİAC: ULUSLAR ARASI AMATÖR BİSİKLET FED.

         FEİ: ULUSLAR ARASI BİNİCİLİK FED.

         FİFA: ULUSLAR ARASI FUTBOL FED. BİRLİĞİ

         FİG: ULUSLAR ARASI CİMNASTİK FED.

         İHF: ULUSLAR ARASI EL TOPU FED.

         İNF:ULUSLAR ARASI HALTER FED.

         IIHF: ULUSLAR ARASI BUZ HOKEİ FED.

         IJF: ULUSLAR ARASI JUDO FED.

         FİLA: ULUSLAR ARASI AMATÖR GÜRŞ FED.

         FİNA: ULUSLAR ARASI AMATÖR YÜZME FED.

         FİS: ULUSLAR ARASI KAYAK FED.

         İTF: ULUSLAR ARASI TENİS FED.

         OIT: ULUSLAR ARASI ATICILIK FED.

         FİTA: ULUSLAR ARASI OKÇULUK FED.

         FİVF: ULUSLAR ARASI VOLEYBOL FED.

AMERİKAN FUTBOLU

Her spor dalının ortaya çıkışında olduğu gibi, Amerikan Futbolunun ortaya çıkışında da rastlantısal olayların etkisi olmuştur.
Bu oyunda, birçok faktörün bir arada olduğu görülür. Amerikan Futbolu oldukça kompleks bir özelliğe sahiptir.
Sporun gerçek özellikleri bu oyunda açıklıkla görülebilir: Dayanıklılık, kuvvet, esneklik, sürat, çabukluk, strateji, disiplin, azim v.b. Bu özelliklerin hepsi bu oyunda başarılı olabilmek için, sahip olunması gereken temel özelliklerdir.

AMERİKAN FUTBOLU KISA TARİHÇESİ
Her şey, futbolun kurallarından sıkılan bir İngiliz oyuncunun, oyun sırasında topa ayakla vurmaktan sıkılıp, topu eline alıp koşmasıyla başlamış. Bu, her ne kadar normal futbolda kuralların açık bir şekilde ihlali olsa da, oyuna bu yeni yaklaşımın diğer oyuncuların da hoşuna gitmesi üzerine rugby oyunu doğmuştur.

Başlangıçta oyun, bugünkü oyundan çok farklıydı.
1880 ve takip eden üç yıl içinde Yale oyuncusu Walter Camp, Uluslararası Futbol Birliği'ni (IFA) önemli değişiklikler yapmaya ikna ederek, oyunu bugünkü haline çok yaklaştırmıştır. Bu çabalarından dolayı, Walter Camp bugün Amerikan Futbolu'nun babası olarak kabul edilmektedir.

Kolej futbolu, 20. yüzyıla kadar kendi içerisinde bir lig kurarak gelişmiştir. Bu tarihten sonra profesyonel takımlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Aynı tarihlerde, Amerikan Futbolu, yeni kurulan NCAA (Ulusal Kolejler Atletik Birliği) altında hizmet vermeye başlamış ve profesyonel oyunun kurallarının temeli de kolej ligi kurallarından alınarak uyarlanmaya başlanmıştır

1920' lerde ondan fazla profesyonel takım, NFL ‘yi (Ulusal Futbol Ligi) kurmuştur.

Amerikalı askerler oyunu diğer kıtalara tanıtmış ve yaygınlaştırmıştır.
TÜRKİYE' DE AMERİKAN FUTBOLU TARİHÇESİ
Türkiye' de amerikan futboluyla ilgili ilk girişimler 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde başlamış ve diğer üniversitelerde de takımların kurulmasıyla, hızlı bir yayılma süreci ve taraftar kitlesi toplamaya başlamıştır

. Halihazırda özel ligde Boğaziçi, Hacettepe, İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik, Bilkent, Gazi, Ankara, Başkent, Anadolu Üniversiteleri ve Kara Harp Okulu Amerikan Futbol takımları mücadele etmektedir.

İlk takımlar arası müsabakalar 1993 yılında Boğaziçi ve Hacettepe üniversiteleri arasındaki özel maçlarla başlamıştır.
Amerikan futbolunun geniş kitlelere yaygınlaştırılması ve takımlar arası müsabakaların organize edilmesi ve yürütülmesi, Üniversite Sporları Federasyonuna bağlı ve takımların temsilcilerinden oluşturulmuş olan, Türkiye Amerika Futbolu Üst Kurulu (TAFÜK) tarafından yapılmaktadır.

spor çevrelerinin ve devletin yeterli desteği olmaması sporun hızlı yayılmasını olumsuz etkilemektedir.
sporun sertliğinden dolayı kullanılması zorunlu olan koruma ekipmanları (Kask, shoulder-pad v.s) yüksek maliyet gerektirmektedir.
Bu ekipmanlar Türkiye'de bulunmadığından ve yurt dışından getirilmesi zorunlu olduğundan, üniversitelerin spor kulüplerine ayrılan fonun bu miktarı karşılayamaması yüzünden, oyuncular sadece dişlik, dirseklik ve dizlik gibi basit malzemelerle bu oyunu oynamaktadır.

AMERİKAN FUTBOL SAHASI

AMERİKAN FUTBOL SAHASI

AMERİKAN FUTBOL SAHASI

Sahanın uzunluğu 100 metre, genişliği ise 55 metredir. Sahanın her iki yanında 10'ar metrelik gol (touchdown) bölgeleri mevcuttur.
Bu bölgelere end zone denir.
Sahada 50'den 10'a doğru numaralanmış enine çizgiler bulunmaktadır ve bu çizgiler end zone' a olan uzaklığı gösterirler.

. Her iki end line (sahanın iki ucundaki çizgi) üzerinde 'Y' biçimine yakın kaleler bulunur.
End zone'lar ve kale direkleri sayı kazanmak için kullanılır.
Topun uzunluğu tam bir ayak ebadı kadar (30 cm.) olduğundan bu oyuna ayaktopu (football) adı verilmiştir.

OYUN ve SÜRESİ
Maç kick off denilen bir vuruşla başlar.
Maç başlamadan önce para atışı yapılır. Kazanan taraf kick veya kick return arasında seçim yapar yani topun kendinde veya karşı takımda olmasına karar verir.

Maç 15'er dakikalık 4 çeyrekten oluşur. Yani toplam 60 dakikalık bir sürede oynanır.
İlk çeyrek sona erdiğinde ara verilmez, ancak takımlar sahada yer değiştirir.
Topun kaldığı yer ölçülerek aynı oranda karşı sahaya alınır (Sahanın sağ tarafında 30. yardda iken ilk çeyrek bitmiş ise ikinci çeyrek sahanın sol tarafındaki 30. yarddan başlar.)

İlk iki çeyrek sonunda ilk yarı sona erer ve 15dk. ara verilir. Üçüncü çeyrek sonunda da ilk çeyrekten bittiğinde yapılan işlemler tekrarlanır.
Oyun sırasında top saha dışına çıkmadıkça, pas oyunu oynanmadıkça ve mola alınmadıkça saat çalışır.
Her takımın bir yarıda üç mola hakkı vardır. Mola süresi 1dk.'dır.

TAKIMLAR
Bir takımın maç kadrosu 45 kişiden oluşur. Ancak sahada normal futboldaki gibi 11 oyuncu bulunur. Bir takım, kendi içinde farklı görevleri olan üç takıma ayrılır.

Hücum Takımı (Offensive Team):
Amacı sayı kazanmak olan bu ekip, takım topa sahipken oyuna girer.

Oyuncuların Görevleri
Quarter Back (QB): Takımın oyun kurucusudur. Hücum başladığı zaman genellikle top ilk olarak bu oyuncuya gelir. Yapılacak oyunu da bu oyuncu belirler. Zeki, soğukkanlı, hızlı, çevik ve güçlü olmalıdır. Boy çok fazla önemli olmamakla birlikte uzun boylu QB'lerin sahayı daha rahat görebilecekleri için avantajlı olduğu söylenebilir.

1) Merkez (Center)/(C): Hücumu başlatan yani topu yerden kaldırarak QB'ye veren oyuncudur. Görevi arkasındaki sayı yapacak oyuncuları korumaktır. Genellikle takımın en güçlü ve iri oyuncusudur. Ayrıca ellerinin çok hızlı ve reflekslerinin güçlü olması gerekir. Bu oyuncu için yüz kilonun üzerindeki kişiler tercih edilir.

2) Koruyucular (Guard)/(G): Centerın iki yanında duran oyunculardır. Bunların da görevi arkalarındaki oyuncuları korumaktır. En ağır ve iri oyunculara bu görev verilir.

3) İç Oyuncular(Tackle)/(T): Guardların yanında duran oyunculardır. Karşı takımın oyuncuları genellikle onların yanından geçerek quarterback ve diğer hücum oyuncularına ulaşacakları için iri olmakla beraber hızlı olmaları da gerekir.
Center ortada olmak üzere iki guard ve iki tackle takımın "offensive line"ını oluşturur.

4) Tight End(TE): Sağ veya sol bitiş çizgilerinin ucunda yer alırlar.
Çizgi oyuncusu gibi, arkasındaki oyuncuları koruduğu gibi bazen pas almak için ileri çıkabilir veya topu takım arkadaşından alarak topla koşabilir. Uzun boylu, güçlü, hızlı oyuncular burada oynatılır.

5) Runing Back(RB): Hücum takımının quarterbackle birlikte en önemli oyuncusudur. Özellikle Türkiye'de bu oyuncu çok önemlidir. Topla koşarak rakip savunmayı yarıp ilerlemek ve sayı yapmak ilk görevidir. Bununla birlikte bir tackle gibi QB'yi koruyabilmeli ve gerektiğinde ileriye çıkıp pas alabilmelidir. Bir sporcuda düşünebileceğiniz bütün iyi özellikleri taşımalıdır.

6) Wide Receiver(WR): Receiverların ilk görevi hızla savunmanın arkasına sarkarak veya arada bir boşluk bularak atılan pasları almaktır.
Genellikle bu oyucuları Corner Back denilen savunma oyuncuları adam adama savunur. Pas alabilmeleri için cornerları geride bırakabilecek kadar hızlı ve çevik olmaları gereklidir. Uzun boylu oyuncular tercih edilir.

Savunma Takımı (Defensive Team)
Amacı rakibe sayı yaptırmamak olan bu ekip, top rakipteyken oyuna girer.
Topu taşıyan rakip oyuncuyu yere düşürmek, saha dışına çıkarmak veya topu kaybetmesini sağlamak amacıyla hareket ederler.

Oyuncuların Görevleri
1.       Defensive Guard'lar (Noise Tackle, Defensive End, Defensive Tacle): Bu oyuncuların öncelikli görevi, hücum başladığı andan itibaren (topun center tarafından yerden kaldırılması) bir an önce QB'ye ulaşarak onu yere düşürmek (top QB'deyken) yada topa sahip olan oyuncuyu düşürmektir. Bunun için offensive line'ın arasından geçmeli veya etrafından dolaşmalıdırlar. Karşılarında çok iri oyuncular olacağı için onlarla baş edebilecek kadar güçlü ve hızlı olmalıdırlar.

2) LineBackerlar(LB): Karşı takımın runing backlerini ve QB'sini savunan oyunculardır.
Bütün savunma oyuncuları gibi elinde top olan oyuncuyu, öncelikle runing backleri, durdurma görevini taşırlar. Runing backler kadar nitelikli olmaları gerekmektedir.

3) Corner Back'ler(CB): Receiverların pas almasını engellemek ilk görevleridir. Top line'ı (oyun başlamadan önce topun bulunduğu noktanın hizası) geçtikten sonra bir LB gibi hareket ederler. Hızlı, çevik ve güçlü olmalıdırlar.

4) Safety(SF): Futboldaki libero görevini apar. Pas oyunlarında serbest bir CB gibi oynarken koşu oyunlarında LB görevindedir.
Ancak savunma rakibi kaçırdığı zaman devreye girer. Savunmanın en arkasında durduğu için hücumu daha iyi görür ve arkadaşlarını yönlendirir. Sigorta durumunda olduğu için tecrübeli ve iyi bir savunma oyuncusu bu işi yapar.
Özel Takım (Special Team)
Kick off, kick, kick return, punt, punt return, field goal ve point after touchdown gibi durumlarda sahaya çıkarlar.
Diğer iki takımın karışımıdır. Bu takımda yer alan iki farklı görevde oyuncu vardır.

Oyuncuların Görevleri:
1.       Punter: Punt sırasında topu kullanacak olan oyuncudur. Güçlü ve esnek bacakları olmalıdır.
2.       Kicker: Kickler ve field goal denemelerinde atışı yapacak oyuncudur. Topu ayağıyla istediği yere ve uzaklığa atabilmelidir. Güçlü bacakları olmalıdır.

OYUNA BAŞLAMA
Oyun, para atışını kaybeden takımın 35. yardında duran topa ayakla yapılan bir vuruşla, topun rakibe teslim edilmesiyle başlar.
Vuruşu para atışını kaybeden takım yapar. Yani para atışını kazanan takım topla ilerleme-hücum hakkı kazanır. Bu vuruşa Kick off denir. Bundan sonra üç durum söz konusudur.

1.       Top son çizgiyi geçip dışarı çıkarsa hücum takımının 20. yardına top konularak oyuna başlanır.
2.       Top saha kenarından dışarı çıkarsa hücum takımı isterse atışı tekrarlatır yada 20. yarddan başlamayı kabul eder.
3.       Top rakibin eline geçerse o kişi düşürülene kadar ilerler ve düştüğü yerden oyun başlar ancak topu tutan kişi eğer topu end zone içinde tutmuş ve dizini yere değdirmiş ise oyun 20. yarddan başlar. Buna "Touchback" denir.

TOPU OYUNDA İLERLETME
Topa sahip olan takım, topun o an bulunduğu yerden 10 yard ileri götürmek için 4 hücum hakkı(down) vardır.
Bir hücum topun yerden kalkıp topa sahip olan oyuncunun yere düşürülmesi, isabetsiz pas atılması veya touchdown ile oyunun durmasına kadar geçen süredir. Eğer hücum takımı 4 yada daha az hakta topu 10 yard ilerletebilirse, bir dört hak daha kazanır. Ancak üç hakta 10 yardı geçemezlerse 4. hak için yapabilecekleri üç şey vardır.

1. Punt: Hücum takımı kendi sahasının içindeyse (0-50 yard arasında ise) topa ayakla vurarak (degaj) rakip takıma teslim edebilir.
Böylece rakip oyuncuyu engelleyerek topun rakip sahada kalması sağlanır.

1. Field goal: Hücum takımı rakip saha içindeyse topa yine ayakla vurarak Y şeklindeki kale direkleri arasından geçirerek sayı kazanabilir.

1. 4. hakkını kullanarak gerekli mesafeyi geçmeye çalışabilirler. Böylece ya hücum sayı yapana yada topu kaybedene kadar devam eder. Topu üç şekilde kaybedebilirler. Hücum 4 hakta 10 yardı geçemezse, "Turnover downs" olur ve top karşı takıma geçer. Bu durumda yerdeki topu iki takım oyuncuları da alıp ilerleyebilir. Buna "Fumble" denir. Pas olarak atılan topu yere değmeden yakalarsa interception olur. Topu kapan oyuncu düşürülene kadar ilerleyebilir.
SAYI KAZANMA    
Bir takımın sayı kazanabileceği dört yol vardır
1) Touchdown: Bir oyuncu topla rakip takımın end zone'una girer ya da end zoneda topu yakalarsa meydana gelir ve değeri 6 puandır.

2) Touchdown Sonrası Sayı: Takım touchdown yapmış ise, rakibin üçüncü yardından ayakla yapılan bir vuruşla topun direklerin arasından geçmesiyle meydana gelir ve değeri 1 puandır.
Ya da normal hücum edilerek touchdown yapılmaya çalışılarak 2 puan alınabilir.

3.       Field Goal: Ayakla yerdeki topa yapılan bir vuruşla topun direklerin arasından geçmesiyle meydana gelir ve değeri 3 puandır.
4.       Safety: Bir oyuncunun topla kendi end zone'u içinde düşürülmesiyle meydana gelir ve değeri 2 puandır.

 

 

 

 

 

 

                                                        MuraT 

                            (¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.->  b a b s a   <-.¸¸.·`¯´·.¸¸.·`¯)